Restaurant 100: Αυτά είναι τα 100 καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας – Ποιο βρέθηκε στην κορυφή;

0
79

100+ επώνυμοι foodies ανέδειξαν τα 100 κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας σε τελετή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το φαγητό, που λατρεύουν να δημιουργούν για την απόλαυση άλλων, προσπαθούν πάντα για το καλύτερο. Το έβλεπες στα πρόσωπα πολλών εξ αυτών, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος “Μιχάλης Κακογιάννης” το βράδυ της Δευτέρας, όπου παρουσιάστηκε η λίστα Restaurant 100, με τα καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα.

Παρέες που πανηγύριζαν για την επιτυχία, οικογένειες που κρατούσαν με καμάρι την τιμητική διάκριση και άνθρωποι που έκαναν ταξίδι ολόκληρο για να βρεθούν στην εκδήλωση που θα τους επιβράβευε για τους κόπους μια χρονιάς.

Η λίστα Restaurant 100
Περισσότεροι από 100 κριτές, σεφ, ειδικοί της διατροφής και άλλοι foodies (όπως τους χαρακτηρίζει η διοργάνωση) κλήθηκαν να ψηφίσουν τα καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα για το 2018. Η μόνη προϋπόθεση για να είναι έγκυρη η ψήφος τους ήταν να έχουν επισκεφτεί το εστιατόριο μέσα στον χρόνο και να έχουν δοκιμάσει την κουζίνα του.

paroysiastesΟ σεφ Βησσαρίων Παρθένης και η Food Blogger, Θέμις Καρδιόλακα παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας Restaurant 100

Κάπως έτσι φτάσαμε στην βραδιά στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος “Μιχάλης Κακογιάννης”, όπου ο σεφ Βησσαρίων Παρθένης και η Food Blogger, Θέμις Καρδιόλακα παρουσίασαν τα αποτελέσματα. Αρχικά ξεκίνησαν με την μακροσκελή λίστα των 100 χώρων εστίασης που ξεχώρισαν τον τελευταίο χρόνο, ανακοινώνοντας μαγαζιά από όλη την Ελλάδα από την θέση 100 ως και την θέση νο. 1. Στη συνέχεια ανακοίνωσαν τις ειδικές κατηγορίες και τα special βραβεία.

Τα 100 καλύτερα εστιατόρια
Επικεντρώνοντας στην τελική δεκάδα, τον αφρό δηλαδή της ελληνικής γαστρονομίας, μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως δεν προέκυψε κάποια μεγάλη έκπληξη. Στην 10η θέση βρέθηκε το εστιατόριο Botrini’s, του Έκτορα Μποτρίνι και ακολούθησε το Selene από την μαγευτική Σαντορίνη. Το τελευταίο, μαζί με το φημισμένο Etrusco, πάλι σε διεύθυνση του Μποτρίνι, από την Κέρκυρα, στην 8η θέση είναι τα μοναδικά εστιατόρια από την περιφέρεια στην Ελλάδα.

Και φυσικά στις δύο πρώτες θέσεις, είδαμε το Funky Gourmet και την Σπονδή, τα δύο δηλαδή εστιατόρια με δύο αστέρια Μισελέν στη χώρα μας. Δείτε και τα 100 εστιατόρια εδώ.

restaurants

Κάθε πράγμα στον καιρό του…
Πέραν όμως των 100 χώρων όπου αποθεώνεται η ελληνική γαστρονομία, η εκδήλωση ανέδειξε και τα μέρη που υπηρετούν υποδειγματικά τις ειδικές κατηγορίες. Εστιατόρια που επικεντρώνουν στην κουζίνα ενός λαού, σε κάποιο υλικό ή τάση και έχουν ξεχωρίσει το 2018.

Έθνικ Κουζίνες
Στην κατηγορία Ethnic Cuisine παρήλασαν τα φημισμένα εστιατόρια με αναφορές στις κουζίνες του κόσμου. Από το ινδικό Pink Elephant στο Χαλάνδρι, ως το εξωτικό ταϋλανδέζικο Buba από την Κηφισιά, κυριάρχησαν οι ασιατικές κουζίνες. Στις πρώτες τρεις θέσεις, συναντάμε το Nolan, του προβεβλημένου από το Master Chef, Σωτήρη Κοντιζά, το ατμοσφαιρικό Nikkei που σερβίρει στην πραγματικότητα περουβιανό φαγητό με ιαπωνική τεχνική από την δημιουργική ματιά του Θάνου Στασινού και στην κορυφή το Sushimou, με σεφ τον Αντώνη Δρακουλαράκο.

ethnic-cuisines

Εστιατόρια για κρέας
Απόλυτη κυριαρχία της πρωτεύσουσας και στα δέκα καλύτερα εστιατόρια για κρέας στην χώρα, σύμφωνα πάντα με το Restaurant 100. Λαμπρή εξαίρεση το Tzaki ‘Ho από την Θεσσαλονίκη που κατετάγη ένατο. Στην πρώτη θέση το ξακουστό Base Grill από το Περιστέρι, που παρεμπιπτόντως το λιγουρευόμαστε για το απολαυστικό ορεκτικό με τριμμένες πατάτες και τα τηγανιτά αυγά.

meat

Εστιατόρια για ψάρι
Τρεις οι προσπάθειες από τη Θεσσαλονίκη που έπεισαν τους κριτές για την απαιτητική κατηγορία “ψάρι”. Ωστόσο, την κορυφή κατέλαβε για μια ακόμη φορά το “Βαρούλκο” του Λευτέρη Λαζάρου που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια γαστρονομίας από τον Πειραιά.

psari

Εστιατόρια για street food
Η αλήθεια είναι πως τα εστιατόρια με έμπνευση από τις κουζίνες του δρόμου, σερβιρισμένες με μια πιο φρέσκια και υψηλής αισθητικής ματιά μοιάζουν να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Αθήνα. Προτάσεις για γρήγορο φαγητό, με προσεγμένα υλικά και ευφάνταστους συνδυασμούς που κινούνται ανάμεσα στο παραδοσιακό σουβλάκι, τον γκεζλεμέ (google it), τα φαλάφελ ή ακόμη και τις απλές, νόστιμες, απολαυστικές καυτές πατάτες.

Η πρώτη θέση κατελήφθη από το νεο-σουβλατζίδικο της παρέας της Cookoovaya, Hoocut, που έβαλε και πάλι στον χάρτη της απόλαυσης την ξεχασμένη προβατίνα.

street-food

Τα ειδικά βραβεία

specail

Τέλος, η κριτική επιτροπή απένειμε ειδικά βραβεία στους ανθρώπους και τους χώρους που ξεχώρισαν για κάποιον ιδιαίτερο λόγο μέσα στο 2018. Σε αυτά, η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη από το Funky Gourmet πήρε την τιμητική διάκριση της καλύτερης γυναίκας σεφ, με το εστιατόριο για το οποίο εργάζεται να κερδίζει επίσης το βραβείο “καλύτερης ομάδας” και “καλύτερης διακόσμησης”.

funky-gourmetΗ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη από το Funky Gourmet παραλαμβάνει το βραβείο της καλύτερης γυναίκας Σεφ

Τον τίτλο του καλύτερου νέου σεφ κέρδισε μια νεαρή που διακρίθηκε ανάμεσα σε νέους σεφ της Μεσογείου για τη δημιουργικότητα και το ταλέντο της. Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου κέρδισε στον περιφερειακό διαγωνισμό S.Pellegrino Young Chef 2018 μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και στη συνέχεια διαγωνίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο στην τελική φάση του παγκόσμιου διαγωνισμού την άνοιξη του 2018.

Ως Best Dessert της χρονιάς, η κριτική επιτροπή ψήφισε την μπουγάτσα του Cookoovaya και ως Best Cocktail List αυτήν του The Clumsies.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ